verona-wine-top-lugana-monteci-2015Verona Wine Top is een wijnwedstrijd voorbehouden aan D.O.C.G. en D.O.C wijnen uit de streek van Verona. De Lugana 2015 van Monteci is in de prijzen gevallen en behoort tot de beste Lugana´s D.O.C. De selectie van de beste wijnen D.O.C., D.O.C.G. en I.G.P. van de provincie Verona wordt gedaan door de Union Internationale des Oenologues en door Assoenologi, de Italiaanse vereniging van oenologen en wijnmakers

“Het is een verleidelijke wijn met een heldere strokleur. Aroma’s van rijp fruit en wilde bloemen met minerale en plantaardige uitweiding. De smaak is fris en soepel, doorkruist met citrus dat het een zeer aangename drank maakt.”

Verona is marktleider in Italië voor de uitvoer van wijn, met een aandeel van het nationale totaal van 13%. De exportwaarde bereikte in 2015 het bedrag van 881 miljoen euro. Wijn vertegenwoordigt 9% van de totale export van Verona.

In Verona heeft 90% van de geproduceerde wijn een oorsprongsbenaming (D.O.C. en D.O.C.G.) of beschermde geografische herkomstbenaming (I.G.P.). De provincie beschikt over veertien DOC en vijf DOCG wijnen: het resultaat van een zeer divers landschap, variërend van zandige vlaktes tot heuvels, en van meren tot bergen. Van voorgerechten tot desserts, van aperitief tot snack, wit, rood en rosé, stilstaand of met bubbels, wijn uit Verona zijn in staat om op elk moment te begeleiden.

 

Share